Hvilket lys skal man bruke i de forskjellige rommene

Det er viktig at man velger riktig lys til hvert rom i hjemmet. Det finnes mange forskjellige lyssorter, pærer, og muligheter for dimming utover. Vi har satt opp en liste med anbefalinger for noen av lys som er mest vanlige i norske hjem.

  • LYS OVER BORD I STUE OG KJØKKEN: halogenpære (230 V). Det er en stor fordel om en slik lampe har en dimmer, slik at lysstyrke kan justeres etter behov.
  • STÅLAMPE: Både halogen, sparepære og LED funker bra. LED bør helst være rundtstrålende slik at hele lampeskjermen lyses opp. Halogenpærer med skrusokkel er skjøre og går lett i stykker ved risting og større vibrasjoner. Dette er noe en elektriker steinkjer kan guide deg på!
  • LESELAMPE: Halogen er det beste valget, men varmedannelse kan være irriterende hvis lampen er nær ansikt/kropp. I såfall kan man bruke LED som et godt alternativ, men da er det viktig at man passer på at skjermen dekker hele pæren for å unngå blendelse. De fleste LED-pærer og sparepærer er ofte litt større enn glødepærene som skal erstattes.
  • BORDLAMPE: LED eller sparepære.
  • SKRIVEBORDSLAMPE: halogenpære eller LED.
  • VEGGLAMPE: Uten dimming kan du også velge sparepære eller LED (LED-pærene har vesentlig lengre levetid). Bruk halogenpære hvis lyset skal dimmes. Velger du LED, bør du passe på at pæren lyser opp hele skjermen.
  • TAKLAMPE: I en bolig så bør taklamper som regel være sterke og ikke-blendende lys. Her kan altså alle slags lys fungere, men selvfølgelig noen bedre enn andre på noen områder. I stor gangparti, stue og kjøkken så er LED lys med dim å anbefale, ofte spotlights. Mens i kjellere, spiskammers, og mere “lune” rom og aneks, så passer halogen -og sparepærer like bra. Spør gjerne en elektriker verdal om råd på dette.
  • SENGELAMPE: LED-pære. Skaff en pære for å teste om lys og opplevelsen rundt passer bra, og om pæren passer godt til skjermen du bruker. Hvis ikke kan du prøve en annen produsent eller modell. Det er lett å blir overrasket over hvordan forskjellige pærer fungerer selv om de har samme spesifikasjoner, men kommer fra forskjellig produsent. Sparepære egner seg ikke bra på soverommet fordi det tar tid før den lyser godt.
  • PÅ BADET: Skal erstatte glødepærer på baderom, bør du velge LED eller halogen. Noen LED-pærer som ikke egner seg for dimming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *